06 - 19015686    info@podotherapierestiau.nl    contactformulier   

Sportpodotherapie

Sinds 2009 hebben podotherapeuten de mogelijkheid een aanvullende opleiding te volgen tot sportpodotherapeut. De opleiding ‘Sportpodotherapie’ is een 2-jarige post HBO-opleiding aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Alleen podotherapeuten die de algemene 4-jarige voltijd HBO-opleiding ‘Podotherapie’ hebben afgerond worden toegelaten.


Mathijs Restiau heeft de opleiding tot sportpodotherapeut met succes afgerond. De afgelopen jaren heeft hij al veel ervaring opgedaan met sporters. Mede door het intensieve contact met andere behandeldisciplines zijn sporters van alle leeftijden en niveaus op de juiste plek bij Podotherapie Restiau.


Waarom sportpodotherapie?


Voor elke sporter is het belangrijk om zonder klachten te kunnen sporten. Dit geldt zowel voor de topsporter als voor een amateursporter.


Een sporter is nog intensiever met bewegen bezig en dat stelt hogere eisen aan de belastbaarheid van het lichaam. Voeten zijn ook bij veel sporten erg belangrijk. Als voeten niet optimaal (kunnen) functioneren, dan kunnen de knie, heup en rug ook verkeerd belast worden. Hierdoor kunnen de spieren en gewrichten in het lichaam niet goed samenwerken en dan is optimaal sporten ook niet mogelijk.


Om een sporter goed te kunnen begeleiden is kennis van “de sport” erg belangrijk. Vergelijk maar eens sporten als turnen, tennis, voetbal, wielrennen en schaatsen. Allemaal sporten met “eigen” bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels.. Een “one-size-fit-all” behandeling bestaat in de sportpodotherapie niet.


Kennis van o.a de biomechanica tijdens het sporten en het schoeisel vormt de basis voor een effectieve behandeling van de sporter. De sportpodotherapie is een specialisatie binnen de podotherapie. De sportpodotherapeut kent “de sport” en stemt de begeleiding af op de individuele situatie. Een sportpodotherapeut behandeld meer dan alleen voetklachten!


Een voet beweegt nooit alleen maar maakt altijd onderdeel uit van een zogenaamde beweegketen. Een blokkade en/of storing in deze beweegketen kan elders problemen geven. Zo kan een “overpronerende” voet tijdens het hardlopen de oorzaak zijn van een lopersknie of liesproblemen. De sportpodotherapeut bekijkt de gehele beweegketen en kijkt naar de oorzaak van het probleem! Hierdoor kan een probleem optimaal behandeld worden of kan een gedegen advies gegeven worden voor consultatie van een medebehandelaar. Dus ook voor klachten aan de benen, knieën, heup en (lage) rug is de sportpodotherapeut dé specialist.


Mensen gaan vaak pas naar de sportpodotherapeut als er klachten zijn. Gelukkig weten ook steeds meer sporters de sportpodotherapeut te vinden om hun blessures voor te blijven of hun prestatie te verbeteren. Dit wordt bereikt door het verbeteren van de voetstand en beweegpatronen.


Kwaliteit


NVvSP


Podotherapeuten die de post-bachelor (HBO) opleiding sportpodotherapie volgen of met succes hebben gevolgd kunnen lid worden van de NVvSP (Nederlandse Vereniging van Sportpodotherapeuten).


De NVvSP is een dochterorganisatie van de NvVP (Nederlandse Vereniging van podotherapeuten), en daarom zijn allen leden van de NVvSP ook lid van de NVvP. Deze voorwaarde is gesteld, omdat de NVvP hoge kwaliteits- en bijscholingseisen stelt aan haar leden. Alle leden van de NVvSP voldoen dan ook aan deze hoge eisen.


SCAS


De SCAS (Stichting Certificering Actoren Sportgeneeskunde) borgt de vakbekwaamheid van professionals die zich richten op de begeleiding van sporters en de behandeling van sportblessures middels certificering. Alleen een erkend sportpodotherapeut, ingeschreven bij de NVvSP, kan als specialist in de voetengezondheidszorg gecertificeerd worden door de SCAS.